Teknolojinin gelişmesi, oyun türlerinin geleneksel oyunlardan, dijital oyunlara geçilmesine sebep olmuştur.
Tarihsel süreç incelendiğinde, taş, kemik, bisiklet tekerleği gibi oyunlardan, tarım devriminden sonra oyuncak türleri genelde su ve toprağın kullanıldığı killerden yapılan oyuncaklara doğru bir gelişim göstermiştir.
Oyun alanları bu dönemde dış mekânlardadır. Sanayi devriminin olmasıyla birlikte, dış mekânlar, kentleşme ve trafiğin etkisiyle, iç mekânlara doğru oyun alanları değişime uğramıştır.
Oyun ve oyuncaklar sanayinin ve endüstrini de gelişimiyle birlikte daha çok buharlı arabalar, uçaklar, hazır bebekler gibi hazır oyuncaklara yönelmiştir.
Çağları incelediğimizde Antik Çağ’da genelde taş kemik gibi oyun araçları kullanılırken, Orta Çağ’da köylerde yaşayanlar kilden yapılmış bebeklerle oynarken, kentlerde yaşayanlarda şövalye oyuncakları mevcuttur.
Yeni Çağ’a geldiğimizde, sanayileşmenin getirdiği hazır oyuncaklara geçiş yapılmış, genelde bebek evleri ve hazır oyuncaklar bu dönemde dikkati çekmektedir.
Yeni Çağ’da kentleşmenin başlaması ve trafiğin artmasıyla, oyun alanları dış mekânlardan iç mekânlara doğru kaymaya başlamıştır.
Yakın Çağ’da ise, ataride oyun konsolunda, bilgisayarda oynanan oyunlar gelmektedir. Yakın Çağ döneminde bilgi toplumuna geçiş süreciyle, oyun alanları ve oyunlar dijital ortamlarda gerçekleşerek oyun alanları iyice daralmış ve hareket kısıtlamaları yaşanmaya başlamıştır.
Bu Kitabın amacı oyunların dijitalleşmesinin oyun bağımlılığı ve DEHB tanısı almış bireylerdeki ilişkiyi incelemek olmuştur.
Dr. Nejdet Özbek, Dijitalleşen oyun ve dehb ilişkisiyle ilgili kitabını okumanı öneririm.
© 2025 Tüm hakları saklıdır.
NOT: Tüm metinleri ve görselleri farkındalık kazandırmak amacı için paylaşıyorum.